Welkom, Welcome, Willkommen, Velkommen, Všlkommen, Velkomin, Tervetuloa, Bienvenue, Benvenuto, Bem-vindo, Bienvenido, ‹dvŲzlŲm, Witamy, VŪtejte, Vitajte, Sveiki, Tere tulemast, Dobrodosli, Υποδοχή, Ahlan wa sahlan, Добро пожаловать, Boa vinda

Tasmaanse BuidelwolfWelkom bij de Nederlandse versie van The Sixth Extinction! Een website over de huidige biodiversiteitscrisis. Uitsterving gaat hand in hand met evolutie, want waar de ene soort succes heeft, delft de andere het onderspit. Sinds het leven op aarde begon is minstens 99 procent van alle soorten die ooit leefden weer verdwenen, en op zijn minst bij vijf gelegenheden zijn in vrij korte tijd grote aantallen soorten uitgestorven. De laatste massa-uitsterving vond 65 miljoen jaar geleden plaats en vaagde de dinosauriërs en vele andere levensvormen weg. Ondanks zulke catastrofen bleef het totale aantal soorten door de bank genomen stijgen, althans tot voor kort.

De laatste tijd zien we het tempo van uitsterving snel stijgen, door ingrepen van de mens in de natuurlijke ecosystemen. Vooral primaten, tropische vogels en de meeste amfibieën lopen nu gevaar. Het ziet er ook niet naar uit dat de achteruitgang weldra gestuit wordt, omdat de evolutie veel minder snel nieuwe soorten oplevert dan er nu soorten uitsterven. Deze huidige en nieuwe periode van masaal uitsterven wordt in het Engels vaak The Sixth Extinction genoemd, oftewel de zesde uitstervingsgolf.

Foto: Een iconische afbeelding van gedode Tasmaanse buidelwolf (Thylacinus cynocephalus) met de heer Weaver in een studioportret is veelvuldig gepubliceerd, maar de oorspronkeijke auteur is nooit vermeld. Mogelijk het gefotografeerd door Victor Albert Prout die kort in Tasmanië verbleef in de late jaren 60 van de 19e eeuw. Deze afbeelding is van Australische oorsprong en is nu in het publieke domein, omdat de auteursrechten (copyright) zijn vervallen. Volgens de Australian Copyright Council (ACC), ACC Information Sheet G23 (Duration of copyright) (Feb 2008). Dit is tevens geldig voor de Europese Unie, de Verenigde Staten van America, Canada en andere landen met een termijn voor auteursrecht van het leven van de auteur plus 70 jaar.

 

Werk in uitvoering: update gehele website

Under ConstructionOp dit moment zijn we druk bezig met het volledig bijwerken van deze website; onder andere naar aanleiding van de publicatie van de nieuwe IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten (versie 2013.1). Veel van de pagina's die nu nog alleen in het Engels beschikbaar zijn zullen vertaald gaan worden in het Nederlands. Daarnaast zullen er specifieke pagina's voor het Nederlandse taalgebied toegevoegd worden, zoals "Uitgestorven soorten in Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten", "Uitgestorven soorten in Vlaanderen" en "Uitgestorven soorten in Suriname". Deze website zal de komende tijd dus regelmatig veranderen en bijgewerkt worden!

 

From Billions to None (Van Miljarden naar Geen)

De trekduif (Ectopistes migratorius) vulde de luchten van Noord-Amerika voor dagen op bepaalde momenten. En toen waren ze verdwenen. Wat was er gebeurd? Wij!

Bijna 100 jaar geleden dreven we de meest voorkomende vogelsoort van Noord-Amerika tot uitsterven. Ze waren prachtig, maar ook een goedkope bron van eiwitten en leuk om naar te schieten. Ze werden trekduiven genoemd en moeten niet verward worden met de hedendaagse postduiven.

"Waarom", vraagt u zich mogelijk af, "zou ik me zorgen moeten maken om duiven, zeker die al uitgestorven zijn?" Omdat deze vogels het bewijs zijn dat een enorme hoeveelheid individuen en het zijn van de meest voorkomende vogelssoort niet genoeg is een soort voor uitsterving te behoeden. Alle soorten zijn kwetsbaar. Tot in de jaren 1860 maakten de enorme migrerende zwermen de Noord-Amerikaanse luchten donker. Maar rond 1900 waren ze in het wild niet meer te vinden. Op 1 september 1914 stierf Martha (vernoemd naar Martha Washington), de allerlaaste trekduif in gevangenschap, in de dierentuin van Cincinnati.

De film From Billions to None : The Passenger Pigeon's Flight to Extinction zal een belangrijk onderdeel zijn van Project Passenger Pigeon, een internationale poging om in 2014 de 100-jarige verjaardag van het voorbijgaan van Martha en haar soort ter herdenken. Het zal een sleutelelement zijn in een ambitieus multimedia project dat het verhaal van de trekduif gebruikt om de hedendaagse kwesties van het verdwijnen van leefgebieden en soorten onder de aandacht te brengen. Meer dan 150 Noord-Amerikaanse musea en andere instituten zullen hieraan deelnemen. De film zal lessen uit het verleden gebruiken om een oplossing te bieden voor de uitdagingen in onze toekomst.

Help mee deze film te maken en ben een partner in de productie. Bekijk de website: http://e-int.com/billionstonone/.

From Billions to None: The Passenger Pigeon's Flight to Extinction van David Mrazek op Vimeo.

 

Vergeet de planten niet!

St Helena OliveNiet alleen vele dieren zijn recent uitgestorven, maar ook verschillende planten zijn verdwenen en verdwijnen nog steeds. De IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten (Versie 2012.2) vermeld 90 plantensoorten en 10 ondersoorten als uitgestorven na het jaar 1500.

Foto: De laatste overgebleven Sint Helena Olijf (Nesiota elliptica) had kenmerken van een slechte gezondheid en ging in 2003 snel achteruit na een droge winter met als resultaat het uitsterven van deze soort. © Rebecca Cairns-Wicks. Alle rechten voorbehouden.

Geselecteerd Nieuwsbericht

10 juli 2013. De Kaapverdische Reuzenskink (Chioninia coctei), de Santa Cruz Eierleggende Tandkarper (Cyprinodon arcuatus) en de zoetwatergarnaal Macrobrachium leptodactylus zijn officieel uigestorven verklaard in The IUCN Red List of Threatened Species (2013.1). Lees meer: IUCN Red List of Threatened Species.

Bedreigd:

Follow extinctionnews on Twitter

Facebook

Extinction Symbol

Download the web's best free website templates at JustDreamweaver.com